top of page

Türk Dili Bayramı




747 nci Türk Dili Bayramı ve Nure Sofi Anma Etkinliklerine Açık Davetiye

“TÜRK DİLİ BAYRAMI” ve KARAMANOĞULLARI BEYLİĞİ KURUCU ATASI “NURE SOFİ KUTLAMA ETKİNLİĞİ” 13 Mayıs 2024 Saat 10,30 TÜRK DİLİNİN DOĞDUĞU DEĞİRMENLİK YAYLASINDA, ADRİYATİKTEN ÇİN SETTİNE KADAR KONUŞULAN TÜRKÇENİN ANADOLUDA YEŞERDİĞİ TOPRAKLARDA KUTLANACAK.


BUGÜNE KADAR GEÇEN ZAMAN İÇERİSİNDE, Karamanoğlları Devleti kurucu atası Nure Sofi ve eşinin mezarlarının restorasyonunda, emeği geçen tüm resmi kamu kurumu personellerine, bölge halkına, tüm kalbi duygularıyla dua edenlere, mücadelemize inananlara, ömründe bir kere dahi ziyarete gelenlere sonsuz teşekkür ediyorum.

Karamanoğulları denildiğinde Nure Sofi ayrı bir yerde durmaktadır. Hem beyliğe vücut veren Karaman hanedanının bilinen tarihi ilk şahsiyetlerinden birisi hem de beyliğin ilk kurucu kahramanıdır. “Sofi” (Sufi, Sofu) lakabı O’nun dönemin devlet geleneğine uygun bir “Alp-Eren” olduğunu göstermektedir.


747 nci Türk Dil Bayramını kutladığımız şu günde ve bu mekânda Dünyada kullanılan ilk 10 dilin 5 inci sıralamasında yerini alan Türkçe bu topraklarda doğmuştur. İlk Türkçe Ateşi bu topraklarda mezarı bulunan Nure Sofi torunu Kerimüddin Karaman Bey evladı Şemseddin I nci Mehmet tarafından yakılmıştır.


Dillerin Anadolu’da Doğumu ve Evrimine baktığımızda bildiğimiz anlamıyla yerleşik medeniyet, günümüzden 8000 yıl kadar önce Anadolu'da başlamıştır.


Karamanoğulları Beyliği de konargöçer hayatını terk ederek yerleşik düzene Ermenek Balkusan / Balasagun – Mut Değirmenlik yaylarında başlamıştır. Beyliğini bu topraklarda ilan etmişlerdir.


747 nci Türk Dil Bayramını kutladığımız şu günler anısına tüm katılımcıları saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.


ÖNEMLİ NOT: 13 Mayıs 2024 Pazartesi günü kutlama olacak. Tarih konusunda bazı yanlış bilgilendirmeler olduğu kanaatindeyiz. Özellikle 11 Mayıs 2024 Cumartesi değil.


DİKKATİNİZE ve BİLGİNİZE.


Şerafettin GÜÇ

Karamanoğulları Tarihi Araştırmacısı – Eğitimci Yazar

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bilgilendirme

Bazı kişiler "insanların ilgisi kesildi kızmaya başladı" gibi şeyler aklına getirebilir. Aksine, bize ilgi çok arttı. Yorgunluğumuz da zaten ondan.. Yurtdışından dahi ilgi çok. Müslümanlar ve Türkler

Akılsızın yoldaşı akılsızdır..

Gerçekleri görmezden gel, milletin sorunlarına yabancı kal, kendine göre tatlı hayat kur; sonra da millete ayar çekeceğim diye uğraş. Müslümanların içinde öyle tayfalar oldu ki; dini kafalarına göre t

Eski Norveç şarkısı

"Who shall sing me, Into deathsleep sling me, When I on the path to Hel go, And this track I tread Is cold, so cold, so cold. I sought the songs, I sent the songs. Then the deepest well Gave me tears

bottom of page